2013. január 13., vasárnap

Második látás - Second sight

A távérzékeléshez, mint érzékeken túli észlelési formához, több más, a fizikai érzékszerveinket meghaladó érzékelési módszer is közel áll. Némelyek ugyanolyan komplex folyamatokkal szerzik az adott célról az információkat, mint maga a remote viewing. Az úgynevezett "második látás" egy ilyen módszer. A távérzékeléshez hasonlóan a második látás is több mentális érzékelési formát vegyít, jellemző különbség közöttük viszont az, hogy ez utóbbi működése akkor a leghatékonyabb, ha az érzékelő személy az információgyűjtés adott helyszínén tartózkodik, míg a távérzékelés ezt fizikai jelenlét nélkül valósítja meg. A "második látás" név a szem, mint elsődlegesnek tekintett, látásra szolgáló érzékszerven túli másodlagos "látás"-t, érzékelést megvalósító jelenség kifejezésből ered.
A második látás a telepatikus képességek egy fajtája, olyan mentális folyamat, amellyel a fizikai érzékszervek számára nem felismerhető, nem észlelhető információk megállapíthatók. A második látás alkalmazásával egy személy érzékelhet múltbeli történéseket, vagy a jövőben megtörténő eseményeket azok bekövetkezte előtt, vagy után akár távoli helyszínen is (leghatékonyabb módja mégis a helyszínen végzett érzékelés). Az érzékelő érzékelhet tárgya(ka)t, személyeket, eseményeket egy helyszínen még azok felbukkanása, megtörténte előtt. Ha az esemény már bekövetkezett, a helyszínen folytatott vizsgálat a történtekről, illetve az abban résztvevő személyek, tárgyak további helyszíneiről és tevékenységeiről nyújt információkat.

A második látás egyfajta keveréke a távérzékelésnek, pszichometriának és a tisztánmegismerésnek. Alkalmazása jellemzően megtörtént esemény színhelyén, vagy a későbbiekben várható esemény színhelyén történik, ahol a fizikai környezetbe helyezkedve az érzékelő személy a helyszínen jelenlévő tárgyakból, azok elhelyezkedéséből és megérintésük által a belőlük kinyert adatokból, érzékelésből építi fel a szükséges információkat. Múltbeli esemény helyszínén az ott - mentális úton - kapott információkból megállapíthatóak a vizsgált személy, tárgy jövőbeni tevékenységei és helyszínei is.

A második látást alkalmazó érzékelő személy az egész testét beveti. Elméjével az adott helyszínen található információkat gyűjti be, kezével (lábával, arcával, stb.) pszichometrikus érzékelést végez egy-egy tárgyon, de módszeréből nem marad ki a tisztánlátás, a tisztánmegismerés, vagy a tisztánhallás sem. A tisztánmegismerés például annak a jelenségnek a jóval intenzívebb változata, amit bárki tapasztalhat elmebeli képességek bármilyen ismerete nélkül is: belépünk egy helyiségbe, ahol csend van ugyan, elmélyült munka folyik, de bármilyen külső jel nélkül érezhető, hogy néhány perce itt bizony heves, a véleményeket keményen ütköztető vita zajlott valamiről.

A második látás folyamata általában akaratlagos, szándékunk szerinti, de természetesen jelentkezhet automatikusan is. 

Példa automatikus második látásra: Testen kívüli élmény, vagy álom?
Példau akaratlagos második látásra: Bottineu hajói

Összességében tehát a második látás, mint ESP-képesség, a távérzékeléssel rokon pszichikus módszer, amelynek használatával többféle érzékeken túli észleléssel nyerhető ki információ a közös tudatmezőből.


Egy könyv a második látásról:
Judith Orloff M.D.: Second Sight
(az Amazon-on kedvező áron megkapható)




















Nincsenek megjegyzések: