2009. január 22., csütörtök

Chat funkciók használata irányított technikák esetén 1.

A chat funkció használata RV, irányított RV és hasonló technikák esetén


A számítógépes online (valósidejű jelenlét esetében történő írásos kapcsolattartás) chat funkció használata számos előnnyel és hátránnyal jár, amennyiben élő, vagy telefonos élő kapcsolat fenntartására nincs mód, vagy aránytalan kényelmetlenséget okozna a vizsgálat során. Amenyiben a vizsgálatot végző felek fizikailag bármilyen messze is vannak, akár több órás időtartamban tudnak így vizsgálatot végezni. Normál, otthoni, vagy más tartózkodási helyen chat kapcsolattal végzett próba/vizsgálat esetén:

A résztvevők:


  • nagy valószínűséggel otthon illetve egyéb megszokott tartózkodási helyen folytatják a kommunikációt, tehát a háttérzajok, mozgások, fények, stb nem jelentenek plusz terhet. Ezeknek a kizárására viszont törekedni kell. 
  • laza tempóval, egyéni sebességgel tudnak részt venni vizsgálatban, lehetőség van szünetekre, más tevékenység ellátására, ráérősen és ezért nyugodtabban végzik a vizsgálatot.
  • a dokumentálás azonnali, kész anyag folyamatosan elmenthető, illetve továbbítható további személynek elemzésre.
  • lehetőség van 2, 3 vagy több személy egyidejű munkájára úgy,hogy mindenki máshol tartózkodik.


A pozitív lehetőségek mellett természetesen figyelembe kell venni többféle váratlan eseményt, amit előre érdemes betervezni, felkészülni az előállásukra:

  • váratlan áramszünet, internetes szolgáltatás, vagy az adott postafiók túlterhelése, meghibásodása, akár globálisan akár csak egy-egy résztvevő tartózkodási helyén.
  • számítógép fizikai meghibásodása
  • szélsőséges esetben hekker-támadás, vírus, programhiba
  • a résztvevőknél a számítógép üzemelési helyén egyéb esemény megzavarja az adott felet,elvonja a figyelmet (munkagépek zaja, szerelés, közlekedési baleset a ház előtt, hasonlók)
  • a résztvevő túl sok ideje ül a gép előtt, és ez kimeríti

A chat használata során az történik, hogy amit élőszóban mondanánk el, azt írásban tudjuk valós időben, folyamatosan közölni a visszajelzés, reagálás lehetőségével eggyütt. Kiegészítés képpen mód van rajzok, képek levélben átküldésére is, ami pontosíthatja a munkát. A chat használata ugyanolyan koncentrációt kíván meg, mintha élőszóban kommunikálnánk az irányítóval, viszont komplexebben veszi igénybe az embert, mintha csak beszéddel kommunikálna: nyitott szemmel, odafigyelve kell folyamatosan olvasni, írni, és emellett megoldani, hogy az ember "befelé", a feladatra figyel.
Saját gyakorlatomban ha chat kommunikáció mellett végzek gyakorlatot, nem behunyt szemmel, hanem nyitottal fókuszálok "kérdés"-re, választ keresve egy semleges egyszínű és formájú pontra foltra a falon (fixáció), és azalatt hagyom hogy jöjjenek a képek. A chat funkció szinte adja a gyorsaságot, főleg ha csak gyakorló rv feladványt old meg ember, rögtön élőszavas, front loading kérdést kap, vagy küld, kód használata nélkül. Ha ezek nem túl bonyolultak, kis rutinnal hamar megoldhatóak.

Ha az elején nem sikerül, pár dolgot változtassunk:

  • chat-ben ne kezdjünk el azonnal feladatot adni-kapni, mivel nem élőszó, szükséges pár perc amíg átvesszük a másik ember hangulatát, hullámhosszát. Ha régen látott baráttal tudunk beszélni, ezer dolog kavarog a fejünkben, inkább beszélgessünk negyed/félórát és utána kezdjünk dolgozni,
  • ha valakivel még nem dolgoztunk így, idő kell rá, hogy megértessük a klasszikus RV és az eltérő metódusok lényegét. Sokan, akik járatlanok a témában, gondolatolvasásként fogják értelmezni, holott gyökeresen másról van szó,
  • összetettebb feladat, például egy egész szoba vizsgálata előtt hangoljunk kisebb feladattal, ami a vizsgálandó cél egy részletére vonatkozik,
  • első könnyű feladatoknál figyeljük meg a válaszadó/monitor/irányító reakcióit: írássebesség, válaszok relevanciája tekintetében. Mivel eleve bizalmi szituációról van szó, beszéljük ki ha valami zavaró, vagy nem elégséges a visszajelzés, esetleg nem érti a másik, mi a feladata.


Változások,egyediségek a chat használatakor: Észrevettem, hogy ha elég sokat gyakorlok valakivel, a képi látott infó helyett gyakran "automatikus írás"-hoz hasonló, automatikus szöveges megoldás, információ kerül a tudatomba, szinte írásra kész válasz születik. Ez így praktikus, ugyanakkor nekem továbbra is fontos a képszerű érzékelés, mert az jóval több információt ad. Persze van eleve többfajta kérdés, ami így könyebben megválaszolható.
Mivel a programok eltárolják a beszélgetéseket, lehetőség van később elemezni, újraolvasni, értékelni.

A visszajelzést azonnal megkapjuk, akár szöveges, akár küldött fájl formájában.

Amire még figyelnünk kell az az, hogy a chat-felületet, azaz a számítógép monitorját a lehető legkevesebb alkalommal tartsuk a szemmezőnkben. Ez nyilván a kérdések vagy az érzékelések alkalmával szükséges, de ne figyeljük folyamatosan a monitort, hiszen annak alapszínei és fénye befolyásolhatja az érzékelésben kapott színeket. Különösen akkor, ha a vizsgáló imagináció útján kapja az információkat, tehát elméje megjeleníti adott esetben például a zöld színt.

Nincsenek megjegyzések: