2010. október 24., vasárnap

Vörösiszap-katasztrófa: ideogram és az internetes tartalom szűrése

2010. október 4-én átszakadt a MAL Zrt. Kolontár és Ajka között létesített vörösiszap-tárolójának a gátja, amelyből mintegy 700.000 köbméter iszap öntötte el Devecser, Kolontár és Somlóvásárhely települések egyes részeit. Az iszapkiömlés emberéleteket követelő súlyos katasztrófát okozott, amelynek utóhatásai hosszú évtizedeken keresztül meghatározzák majd a környék életét. Ez a katasztrófa sajnos már megtörtént, mindenki előtt közismert, a nyomában keletkezett események szintúgy.

Mi itt, a RV Hungary berkein belül az esemény vizsgálatára szántuk el magunkat. A katasztrófát követően egymástól függetlenül három, különböző földrajzi helyen [nem az események helyszínén] élő távérzékelő is az első szándékú, úgynevezett "ideogram"-jellegű érzékelésében kapott azonos mintájú információi szerint a gát átszakadása nem természetes folyamatok miatt következett be [hogy úgy mondjuk].
A vizsgálat még nem zajlott le, jelenleg az előkészítése folyik. Az eredmény - a körülményeket figyelembe véve - nem lesz publikus, a megszokott gyakorlat szerint csak a vizsgálatban részt vevők olvashatják majd a teljes dokumentumot, ezért kérjük, hogy a levelezőlistán jelezze a szándékát az, aki szeretne a részese lenni a folyamatnak.

Utóirat-féle: megfelelő képet kerestem e bejegyzéshez az interneten. Valamilyen érdekes véletlen folytán [...] magyar IP-ről az alábbi kifejezésekre: "devecser vörösiszap katasztrófa", a települést a fenti helyszínek szerint változtatva, illetve a települések nélkül a keresőbe beírva semmilyen, a témával kapcsolatos képet nem hozott találatként a Google keresőjének első 66 oldala - pedig van bőven. Ugyanez működik, illetve nem működik a "red mud disaster hungary" kombinációra is. NC.
Ez a fenti kép a vorosiszap.com oldalról származik.



2 megjegyzés:

Éva írta...

- a körülményeket figyelembe véve - nem lesz publikus, a megszokott gyakorlat szerint csak a vizsgálatban részt vevők olvashatják majd a teljes dokumentumot, ezért kérjük, hogy a levelezőlistán jelezze a szándékát az, aki szeretne a részese lenni a folyamatnak.

Szeretném jelezni szándékom.
Köszönöm a lehetőséget

hviewer írta...

Kedves Éva, a levelezőlistán nem beazonosítható a neve alapján, így nem tudunk kapcsolatba lépni Önnel. Kérem, hogy írjon egy e-mailt a fenti címre.