2009. március 5., csütörtök

Pszichometria a gyakorlatban

Az alábbiakban kézzel végzett pszichometriai vizsgálatról olvashatnak. Néhány jótanács a vizsgálathoz:


Stop - montana's pic from flickr


Körülmények

Nyugodt, csendes helyen végezd a vizsgálatot, ahol legalább egy-másfél óráig biztosan nem zavarnak. Ez egy kézzel végzett vizsgálat, ezért jegyezd meg jól a kapott információkat, vagy készülj hangrögzítésre alkalmas eszközzel. Más személy jelenléte több okból kifolyólag nem célszerű, még azért sem, hogy ő írja, amit a vizsgáló elmond.


A vizsgált tárgy
A pszichometrikus érzékelés nem korlátozódik egyetlen alkalomra. Az érzékelő különféle időpontokban más-más információkat kaphat a vizsgált tárgyról, amelyek mind ugyanarra a tárgyra vonatkoznak. Egy-egy tárgynak a történetében eltelt időben több gazdája is lehetett, amelyekről folyamatos információkat tárol.


Az információ-folyam [Flow]
Az érzékelés folyamata nem versenypálya. Előfordul, hogy az információ-folyam már akkor megindul, amikor a kezeiddel megérinted a vizsgált tárgyat, de az is lehet, hogy egy kis idő elteltével történik ez meg. Egyik sem szokatlan, de készüljünk fel mindkettőre.
Ha már gyakorlott vagy a kézzel végzett pszichometrikus vizsgálatokban, a készségeid fejlődésének megfelelően olyankor is kapsz információkat különböző tárgyakról, amikor nem is várod. Mindennapi életedben egy tárgy érintésére, vagy akár látására is megindulhat az információ-folyam. Ne érjen váratlanul, mert ez fejlődésednek a pozitív hozadéka.


Ne korlátozzuk magunkat
Egy tévhit eloszlatása: egyes pszichometrikusok javasolják, hogy a vizsgálat idejére "fehér fénnyel" vedd körül magad, az úgynevezett "negatív energiák" kiküszöbölésére. Ez mondvacsinált dolog, hiszen egy tárgy pszichometriai vizsgálata során arra a tárgyra jellemző információk megállapítására vállalkozunk. Ezek között nyilvánvalóan lehet pozitív vagy negatív "információ", hiszen e vizsgálattal különféle információk [mint energiák] megállapítására vállalkoztunk. Ha gondolatainkkal vagy tetteinkkel bármi módon korlátozzuk magunkat, ez kihat magára az érzékelés folyamatára is.



Lássunk tehát egy általánosságban leírt vizsgálatot:

  1. Miközben egy valaki máshoz tartozó vizsgált tárgyat tartasz a kezedben, lassulj le, csendesedj el, csukd be a szemeidet. Hagyd, hogy a tárgy "kapcsolódjon" hozzád.
  2. Érzékeld felületét, formáját, és hagyd, hogy benyomás alakuljon ki róla az elmédben. Kezdj el kommunikálni a tárggyal, ne feledd, hogy a kapott információk a tulajdonosára jellemzőek, te csupán "olvasod" őket.
  3. Úgy érzékeld az információt, mintha az ujjhegyeiden keresztül áramlana, végigmegy a karjaidon, végül belép a gondolataidba. Ez egy állandó energia-folyam, amelyből csak részeket, felvillanásokat, múló emlékeket és érzéseket tapasztalsz.
  4. Vedd sorba őket, mondd ki, amit látsz, amit érzékelsz.
  5. Kezdjük azzal, amit egyáltalában el akarunk érni: hogy képesek legyünk érzékelni a tulajdonos által a tárgyon nyomot hagyott információkat. Nem baj, ha ezek eleinte tévesek, mert segítenek különbséget tenni rossz és a jó információk között [v.ö.: viszonyítási pontok kialakítása].
  6. Lazulj el, lassulj le, az információkat hordozó energiát így könnyebb felismerni.
  7. Érezd, hogy lassul a szíved dobogása, lazulj el addig, hogy egy mélyebb tudatállapotba kerülve érzékelhesd azokat az információkat a céltárgyról, amelyek mindig is ott vannak, de érzékelni őket csakis most, ebben az állapotban vagy képes. A mindennapi világból egy olyanba lépsz át, amely az eddigiektől eltérő módon kommunikál veled, egy jobb, közvetlenebb és személyesebb módon.
  8. Egész testeddel figyelj, a megszokott érzéseidet hagy magad mögött. Így tudod érzékelni az információkat, amelyek a tested részévé válnak. Az elméd csupán egy tolmáccsá válik az érzékelések fogadásának folyamatában.
  9. Lehetséges, hogy te magad is meglepődsz attól, amit az információ-folyamban érzékelsz, látsz. De minden információ egyformán fontos.
  10. Használd fel ezeket az eszközöket [intuíció, érzékelés, felismerés], és hagyd, hogy fejlődjenek benned.
  11. Amikor azt érzed, hogy az információ-folyamból nem érkezik már számodra értékelhető adat, mentálisan kérj egy arra a tárgyra jellemző olyan információt, ami addig még kimaradt.
  12. Ha már nem érkezik több információ az adott vizsgálat folyamán, akkor tedd le a tárgyat, vagy vedd le róla a kezed, és érezz elégedettséget a vizsgálattal kapcsolatban.
Később természetesen kérj visszajelzést a tárgy tulajdonosától [amennyiben módodban áll...], hogy ki tudd alakítani a valós és helytelen módon érzékelt információk sorában a saját viszonyítási pontjaidat.



Pszichometriai vizsgálat eltűnt személyek esetében

A pszichometriai vizsgálat nemcsak a múlt információinak megállapítására irányulhat, hanem a jelenről is kaphatunk általa érzékelési adatokat. Eltűnt személyek esetében a keresett személyes használati tárgyait vizsgálhatjuk, és ezeken keresztül olyan információt kaphatunk, amelyek a keresett jelenlegi tartózkodási helyére utalnak. Ilyenkor célszerű olyan tárgyat használni a vizsgálatnál, amelyet kizárólag az adott személy használt [azaz nem volt a tárgynak előtte több tulajdonosa].



Pszichometria a mindennapokban

E cikk bevezetőjében említettem, hogy előfordulhat az az eset, amikor kimondottan vizsgálat végzése nélkül megérintünk [vagy megnézünk] egy tárgyat, és azonnal megindul az információ-folyam róla. Nos, ez meglehetősen kifinomult érzékelési képességekre vall. Fontos azonban tudni, hogy -bár a pszichometria inkább élettelen tárgyakról való információk megállapítására szolgál-, természetesen ugyanígy működik ez a folyamat élő szervezeteknél is. Szándékosan nem írtam élő embert, mert nekem személy szerint állatoknál is vannak ezirányú tapasztalataim. Tapasztalt pszichometrikusok esetében gyakran előfordul, hogy egy személy megérintésével [akár fotójának megpillantásakor] film-szerűen, vagy felvillanások képében azonnal megindul az információ-folyam. Ezt minden ember másképpen kezeli. Ha a gyakorlás hatására nálad is kialakul ez a készség, és belefutsz egy ilyen helyzetbe, de valamiért nem tudod megállítani az információ-folyamot, a saját jól felfogott érdekedben ne közöld azzal a személlyel a kapott információkat. Ez alól kivétel természetesen, ha ő maga kér meg a vizsgálatra.


A pszichometria egyértelműen bekapcsolódik a távérzékelés módszerébe, de nem párhuzamosan. Gyakorlott pszichometristák arra figyelmeztetnek, hogy ha a távérzékelés módszerét éppen most tanulod, és még nem vagy megbízható távérzékelő, akkor addig ne kezdj a pszichometriába, amíg az rv-t nem űzöd készség-szinten, mert ezzel össze fogod zavarni az érzékelési folyamataidat. A távérzékelés és a pszichometria egyidejű tanulása és gyakorlása az eredményességi görbe lassú, de biztos hanyatlását fogja eredményezni!


Nincsenek megjegyzések: